Aandoeningen

Aandoeningen

Hieronder vindt u diverse aandoeningen die door de medisch pedicure behandeld worden.

Nagelaandoeningen
De meest voorkomende nagelaandoeningen zijn  de z.g. “kalknagels” en ingroeiende nagels. De term “kalknagels” wordt in de volksmond meestal gebruikt voor verdikte, gelige nagels. Meestal gaat het echter om een schimmelinfectie. De aandoening gaat vaak gepaard met kloofjes en open velletjes tussen de tenen of onder de voeten. Schimmelnagels zijn zeer hardnekkig. Via de huisarts kan medicatie gegeven worden, maar er is ook een alternatieve behandeling mogelijk. De medisch pedicure kan u hierover alle informatie geven. Het is belangrijk om verdikte nagels dun te laten frezen door een (medisch) pedicure omdat hierdoor de druk op de teen direct verminderd wordt. Ook zal de nagel hierdoor een beter uiterlijk krijgen. Mensen met schimmelnagels schamen zich hier vaak voor. Dit is absoluut niet nodig. Een infectie oplopen kan iedereen gebeuren. Ga naar de  (medisch) pedicure voor goede adviezen om de infectie te laten behandelen en een volgende keer proberen te voorkomen.

Voor tips en adviezen bij schimmelnagels kunt u kijken op de “Tips” pagina op deze website. 

Ingroeiende nagels
Ingroeiende nagels: een zeer pijnlijke ervaring en vervelende aandoening, vaak veroorzaakt door het verkeerd knippen van de nagels. Nagels moeten recht afgeknipt worden en de hoeken moeten hierbij niet weggeknipt worden. Wel kunnen scherpe hoekjes met een vijltje worden afgerond. Een nagel kan ook ingroeien door een erfelijke nagelvorm. Als een nagel pijn gaat doen en de huid er omheen wordt rood, dan spreken we van een ingroeiende nagel. Als de nagel kapot is geweest, bijvoorbeeld door stoten (sporten) of doordat er een zwaar voorwerp op is gevallen, ondervindt de nagel soms problemen bij het uitgroeien. Als de nagel dan weer uit moet groeien gaat deze ingroeien. Ingroeiende nagels zijn door de medisch pedicure over het algemeen prima te behandelen. Een nagel kan ook ingroeien omdat de stand van de voet en/of de tenen afwijkend is, waardoor de nagel veel druk krijgt. Een goede beoordeling van de voetstand en eventueel schoenadvies behoren tot de taken van de medisch pedicure.

Eelt 
Wanneer de huid overmatige wrijving krijgt zal het lichaam reageren met het aanmaken van een beschermende eeltlaag. Wrijving kan ontstaan door een foute teenstand, maar ook door foutief schoeisel of door overbelasting, bijvoorbeeld bij sporters of lange- afstandwandelaars. Een eeltlaag op zich is niet erg. Het wordt vervelend wanneer de eeltlaag te dik wordt. Hierdoor wordt de natuurlijke functie van de huid belemmerd en de voethuid voelt stug aan. Ook kan eelt pijnlijk zijn, maar meestal wordt pijn veroorzaakt door kloven in het eelt of likdoorns.

Kloven
Kloven ontstaan vaak doordat het eelt zo dik is dat het kapot springt. Ook kunnen kloven ontstaan door een slecht doorbloede huid, door overmatig lopen op slippers of door een foute voetstand. Soms blijven eelt en kloven terug komen, ook al worden ze nog zo goed behandeld. Als het eelt naar binnen gaat drukken kan er een pit ontstaan de zogenaamde likdoorn.